Sveika gyvensena: Tajų maistas

Rytinės dalies Azijos gyventojai retai kada griebiasi vakariečiams būdingas gydymo priemones: probiotikus, antibiotikus ir kitus, nes sveikas gyvenimo būdas ir saikingai valgomas maistas užtikrina ne tik dietiškumą, bet ir puikią savijautą. Tailando gyventojai yra vieni iš tų, kurių verta pasimokyti maisto ruošimo ir produktų valgymo taisyklių. Šioje šalyje nei vienas turistas nepamatys pardavinėjamus ledus ir kitus skanėstus, nes pagrindinis saldumynas čia yra švieži vaisiai.

Tajai maitinasi tik tada, kada jie to nori, nes pas juos nėra griežtai nustatytų pusryčių, pietų bei vakarienės tradicijos. Galima pamanyti, kad jie valgo daug, tačiau atvirkščiai: maitinasi mažomis porcijomis, dažnai vitaminais prisotintu maistu. Maitinimasis ne tik sveikai, bet ir mažomis porcijomis pati yra geriausia dieta.

Kalbant apie sveikatą, svarbu paminėti prieskonius. Tailando virtuvėje mėgstamas aštrus ir ryškiaspalvis maistas savo prieskonių gausa. Kaip patys tajai sako, kad prieskonių gausa dezinfekuoja maistą gaminant, o valgytojo organizmas tuo pačiu prižiūrimas. Tačiau svarbu paminėti, kad nepripratusiems prie itin aštraus maisto ir gausybės prieskonių, vertėtų patausoti savo organizmą, nes staiga pradėjus aštriai maitintis, ,,dezinfekuoja” organizmą tikrai nedelsiant.

Nepaisant to, kad tajai naudoja daug prieskoninių žolelių, jie nenaudoja druskos. Druskos perteklius organizmui gali būti itin žalingas. Tailandiečiai druską pakeičia žuvies padažais, nes jūros gėrybės pačios iš savęs yra sūrios. Prie to paties, Tailando gyventojai nevalgo duonos, o jos trūkumą pakeičia lipniais ir gausiai valgomais ryžiais su įvairiausiais pagardais. Tajai negeria karvės pieno, vietoje to renkasi kokosų pieną, kuris plačiai panaudojamas ir įvairaus maisto gamybai.

Tailando regione paplitęs imbieras labai gausiai naudojamas, nes jis ne tik yra pirma pagalba susirgimams gydyti, bet kartu gerina virškinimą, padeda susidoroti su žarnyno ligomis, mažina uždegimą. Besilaikantiems dietos, pravartu žinoti, kad imbieras degina riebalus, juo galima pagardinti daug patiekalų ir išsivirti arbatos. Taip pat maistui gaminti plačiai naudojamas bazilikas, kuris nesuerzina skrandžio, gerina virškinimo sistemą ir turi kitų, gydomųjų savybių. Laimo lapai, citrinžolė, pipirai ir paprika papildo maisto racioną.